Lasikaiteet
Markkinoilla on useita erilaisia lasikaiteita, minkä takia kuluttajan voi olla vaikea tietää, millainen kannattaa valita. Ei pidä unohtaa, että kaiteen ensisijainen tehtävä on olla turvallinen ja estää putoaminen, minkä takia ostopäätöstä ei kenties aina voi perustaa hintaan ja ulkonäköön. Alla on joitain vinkkejä siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon kaiteen valinnassa.
”Kannattaa suosia lasikaidetta, jossa turvallisuus on keskiössä ja joka edistää huomisen kestävää yhteiskuntaa”
Anders Holm, LEDFE Aluminiinikaiteet
Muista nämä 5 asiaa, kun valitset lasikaidetta
Turvallisuus
Jos pudotuskorkeus on yli 0,5 metriä (”maasta” lattiaan), tulee terassille asentaa vähintään 90 cm korkea kaide tai aita riippumatta siitä, onko terassi erillinen vai taloon kiinnitetty. Parvekkeilla tai paikoissa, joissa pudotuskorkeus on yli 3 metriä, tulee kaiteen olla vähintään 100 cm korkea.
Lisäksi kaiderakenteen tulee estää lasten kiipeily ja jumiutuminen. Suosittelemme aina erityisvaatimusten tarkistamista kunnalta, sillä vaatimukset saattavat vaihdella. Kaikesta huolimatta lasikaiteen valinnassa tulee aina priorisoida turvallisuutta. EU:n ulkopuolelta maahantuodut kaiteet eivät aina täytä vaatimuksia, minkä lisäksi niissä saattaa esiintyä suuria laatuvaihteluja.
Aseta aina turvallisuus etusijalle ja valitse laminoitu turvalasi, jos asennuspaikalla on suuri pudotuskorkeus. Turvalasi on määräyksen hyväksymä ja EN 12600 -standardin mukaan testattu. Laminoitu 8,76 mm lasi sopii hyvin kaiteille ja on kestävä tuote, joka koostuu kahdesta 4 mm lasipaneelista sekä niiden välissä olevasta 0,76 mm muovikalvosta. Turvalasi toimii kuin auton tuulilasi; kun se altistuu iskulle, lasien välissä oleva kalvo estää sitä hajoamasta palasiksi.
Laatu = kestävä kehitys
Suosittelemme kaiteen valinnassa ajattelemaan pitkäjänteisesti ja ostamaan laadukkaan kaiteen, joka kestää useita vuosia. Silloin myös ympäristöjalanjälki jää mahdollisimman pieneksi. Kun investoi hieman kalliimpaan ja Pohjoismaissa valmistettuun kaiteeseen, tietää useimmiten olevansa tekemisissä sellaisten toimijoiden kanssa, jotka pyrkivät kestävyyteen ja välittävät ympäristöstä. Sen lisäksi kokonaisvaltainen ympäristövaikutus on Pohjoismaissa huomattavasti pienempi, sillä nämä maat ovat edenneet pitkälle ympäristötyössään, minkä lisäksi kuljetusmatkat pysyvät lyhyempinä. Toisin kuin puu ja muovi, alumiini on loputtomasti kierrätettävissä menettämättä ominaisuuksiaan.
Kun ostat Pohjoismaissa valmistetun kaiteen, tiedät myös kaikkien osien olevan korkealaatuisia, millä vältät myöhemmät ongelmat.
Materiaalin valinta
Materiaalin valinnassa ratkaisevaksi muodostuu usein se, mikä sopii rakennuksen kokonaisuuteen. Jälleen kerran on hyvä ajatella pitkäjänteisesti. Vaikka jokin voi sillä hetkellä tuntua kalliilta, ei se välttämättä ole sitä pitkällä aikavälillä. Jos haluamme irtautua kulutusyhteiskunnastamme, meidän tulee valita tuote, joka kestää pidempään, jonka voi kierrättää ja jolla on mahdollisimman pieni ympäristöjalanjälki.
Alumiini on materiaali, joka täyttää mm. seuraavat tärkeät kriteerit:
- ruostumaton ja lähes huoltovapaa (korroosionkestävä)
- voidaan kierrättää 100 %, joten se on yksi planeettamme ympäristöystävällisimmistä metalleista
- loputtomat mahdollisuudet muodon, pinnan ja värin suhteen
- kevyt, hyvin vankka ja erikoisluja
- helppo työstää, eli leikata, porata jne.
- sietää UV-säteilyä
- hygieeninen
- lämpötilanvaihtelut eivät vaikuta siihen mainittavasti
- esiintyy luonnollisesti maankuoressa
Huolto ja kustannukset
Kaidetta valitessa tulisi aina ajatella pitkäjänteisesti ja ottaa huomioon, mitä kaiteen huolto maksaa ja mikä sen kokonaisvaikutus ympäristöön on. Metallikaide aiheuttaa usein alussa korkeampia investointikustannuksia, mutta ajan myötä esim. puukaide vie sekä rahaa että aikaa, minkä lisäksi se täytyy lopulta vaihtaa kokonaan.
Alumiini on helppohoitoinen materiaali. Lasinen alumiinikaide ei kaipaa huoltoa, lukuun ottamatta vedellä pesua ja huuhtelua silloin tällöin. Alumiinilla on ratkaiseva rooli huomisen kestävässä maailmassa (lue myös materiaalin valinnasta yllä). Sen takia alumiinin suosio ja käyttö ovat viime vuosina kasvaneet rakennusalalla – ja tämä trendi tulee todennäköisesti jatkumaan.
Investointi lasiseen alumiinikaiteeseen parantaa elämänlaatuasi ja myös kiinteistösi arvoa. Kiinteistön myyminen voi olla helpompaa lasikaiteen luoman lisäarvon ansiosta..
Rakenne ja suunnittelu
Lasikaiteen rakenteesta kannattaa ottaa muutama asia huomioon:
- Onko kaide testattu Pohjoismaisen Parvekeyhdistyksen menetelmäkuvauksen mukaan?
- Onko lasi laminoitu ja vähintään 4 + 4 mm?
- Kiinnikkeet irtoavat ja löystyvät ajan myötä, jolloin lasi voi irrota ja tippua. Siksi parvekkeella kannattaa suosia lasikaidetta, jonka alapuolella on jonkinlainen suoja (lasin tippumisen estämiseksi). Näin kannattaa toimia etenkin silloin, kun kaide asennetaan sivulta.
- Lasikaide, joka on kehystetty profiililla ja kumitiivisteillä kaikilta neljältä puolelta, selviytyy suuremmista voimista ja tuulista kuin kahdelta puolelta kehystetty ja tiivistetty kaide. Joissain tapauksissa lasi on hypännyt paikaltaan ja pudonnut alas taivuttuaan keskeltä sisäänpäin. Tämä voi tapahtua erityisesti kaiteissa, joissa lasi on upotettu ainoastaan tolppiin. Tolppien välisellä etäisyydellä ja lasin paksuudella on tällaisissa tapauksissa suuri merkitys.
- Laminoidulle lasille voi myös tapahtua nk. delaminoituminen. Se tarkoittaa, että lasipaneelien väliin pääsee vettä. Sitä tapahtuu harvoin, mutta sen todennäköisyys kasvaa kaiteen ikääntyessä. Kaikilta neljältä puolelta kumitiivisteillä kehystetty kaide pienentää tätä riskiä.
Yleisesti ottaen suunnittelun kannalta on tietenkin tärkeää, että asiakas valitsee mallin, joka miellyttää häntä. Kaiteen kanssa eletään monta vuotta, varsinkin jos investoidaan huoltovapaaseen vaihtoehtoon. Muista kuitenkin ottaa turvallisuus huomioon – juuri senhän takia kaide asennetaan!